Degustacja whisky i jej prawidłowy przebieg

Rozrywka

10-02-2022

Whisky uznawane jest za wyszukany i wyjątkowy alkohol, dlatego jego degustacja to propozycja dla dżentelmenów. Każdy, kto podejmuje się tego zadania powinien zdawać sobie sprawę, z jakimi ciekawymi odczuciami przyjdzie się zmierzyć. Jest to metaforyczne odkrywanie zupełnie innego świata, smaków i zapachów – zdecydowanie warto wybrać się w taką wyjątkową podróż.

Degustacja whisky i jej prawidłowy przebieg

Jakie etapy składają się na degustowanie whisky?

Biorąc pod uwagę potoczne w języku polskim sformułowania, degustacja whisky to 3 etapy: wstęp, rozwinięcie i zakończenie. W pierwszej części uczestnik poznaje historię trunku, jego pochodzenie i ogólny zarys przebiegu degustacji. W ten sposób podkreśla się unikatowość i wyjątkowość alkoholu w postaci whisky. Podkreśla się ten fakt również poprzez przekazanie do degustacji wyłącznie trudno dostępnych edycji alkoholu, których nie można kupić w dowolnym sklepie alkoholowym. Degustacja whisky w kolejnym kroku – rozwinięciu – obejmuje już wąchanie trunku, obserwację koloru, konsystencji oraz smakowanie. Osoby przewodniczące degustacji wyjaśniają przyczyny, dla których alkohol wącha się w taki, nie inny sposób. O wyczuwanych aromatach można powiedzieć wiele, sprawdza się tutaj przysłowie: „ilu ludzi, tyle opinii”. Każdy ma gamę zapachów, które wyczuwa się od razu, jest się na nie szczególnie wrażliwym – sprawdza się to również podczas degustacji whisky. W ostatniej części, czyli zakończeniu, przychodzi czas na końcowe wnioski i wrażenia. Porównując ze sobą kilka gatunków whisky, przyda się sporządzanie notatek, ponieważ trudno wszystko zapamiętać. Degustacja whisky to dobra okazja do poznania wielu ciekawostek na temat luksusowego trunku, jakim jest whisky. Każdy uczestnik specjalnie organizowanych spotkań degustacyjnych może kupić butelkę alkoholu w specjalnie obniżonych cenach. Można ją komuś sprezentować lub rozszerzyć zasoby w domowym barku, na wypadek odwiedzin znajomych, rodziny, czy podczas uroczystego obiadu.

Jak powinno się degustować whisky?

Zapewne niewiele osób wie, iż wszelkie aromaty whisky są przejmowane z beczek, w których trunek dojrzewa. Właściwie każdy sposób picia trunku jest odpowiedni, jednak degustacja whisky rządzi się pewnymi zasadami, których zwyczajnie warto przestrzegać. Jednym z często popełnianych błędów jest mieszanie whisky z colą, czy zastosowanie szklanek  grubym dnie i ściankach. Zdecydowanie bardziej praktyczne są naczynia w kształcie tulipana, ewentualnie szklanki do koniaku. Przechodząc do wąchania alkoholu, ważne jest, aby robić to powoli, tylko wówczas żaden aromat nie zdoła umknąć. Początkowo stosuje się krótsze wdechy, które w miarę robienia kolejnych, powinny być wydłużane. Po wychwyceniu wszystkich zapachów można przejść do odczuć smakowych, w tym celu nabiera się w usta niewielką ilość płynu i utrzymuje go przez jakiś czas. Po chwili w jamie ustnej wyczuwalne stają się smaki, tę czynność powinno się kilka razy powtórzyć. W tak zwanym finiszu można dodać do whisky odrobinę wody, głównie wtedy, gdy zawartość alkoholu jest większa.

 

Podobne artykuły